Kurczak w ostrym sosie truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwy przepis, niestety trzeba robić nalewki, by mieć podstawowy składnik sosu

Kurczak w ostrym sosie truskawkowym

Składniki:

Kurczak w ostrym sosie truskawkowym

 

  • filety z kurczaka lub innego drobiu
  • filtrat z nalewki truskawkowej
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki sosu Banditos habanero lub Tabasco Hot
  • łyzeczka czerwonego pieprzu konserwowego
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w ostrym sosie truskawkowym
Truskawkowa galaretka powstająca w produkcji nalewki podczas jej filtracji jest podstawowym składnikiem sosu. Do niej dodajemy pokrojony drobno czosnek i imbir, rozgnieciony pieprz, łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej i 1/2 łyżeczki ostrego sosu Banditos lub Tabasco Hot. Wszystko dokładnie mieszamy. Filety z kurczaka smażymy na złoty kolor w patelni, dodajemy przygotowany wcześniej sos i dusimy pod przykryciem jeszcze około 15-20 minut. Podajemy z gotowanym ryżem.