Sposób przygotowania:
Kurczak w panko z ananasem i kukurydzą
Piersi kurczka pokroić w niewielką kostkę, wymieszać z przyprawą 5 smaków, odstawić na 30 min. Do miseczki wbić jajko, rozmieszać, do drugiej wsypać panierkę panko. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Kawałki kurczaka wkładać do jajka a następnie obtaczać w panko i smażyć partiami na oleju. Usmażone kawałki wyciągnąć na papierowy ręcznik o odlożyć na bok. Cebulę i pokroić w plastry. Czosnek drobno posiekać. Włożyc na rozgrzany olej do woka i smażyć chwile az cebula będzie miękka. Dodać pokrojone na pół minikolby kukurydzy i smażyć razem 2 minuty. Dodać kawałki ananasa, sos śliwkowy i chilli, wymieszać razem. Przesmażyć razem minutę. Dodac mięso ponownie do woka, zamieszać razem i chwilę podgrzać wszystko. Posypać posiekaną zieloną częścią dymki. Panko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju.
thegrooba
Lady Marmolada