Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kurczak w pikantnej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny kurczak gotowany a następnie upieczony w panierce pikantnej

 Kurczak w pikantnej panierce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w pikantnej panierce

 

  • 1 udko z kurczaka + 4 pytki
  • 2 - 2,5l wody
  • kostka rosołowa + bulion drobiowy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • szklanka panierki pikantnej
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Kurczak w pikantnej panierce
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową, sos sojowy oraz odrobinę soli następnie dodajemy oczyszczonego kurczaka i gotujemy do miękkości, Następnie do miseczki wsypujemy panierkę dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy, w drugiej miseczce roztrzepujemy jajka z dodatkiem papryki i ziół prowensalskich, Ugotowanego kurczaka panierujemy w jajku i panierce, następnie układamy na brytfannie i skrapiamy oliwą, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180-200 stopniach
 Kurczak w pikantnej panierce
kurczaka oczyszczamy o gotujemy do miękkości
 Kurczak w pikantnej panierce
panierujemy w jajku i panierce z dodatkiem czosnku
 Kurczak w pikantnej panierce
kurczaczek gotowy do upieczenia - polecam