misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Kurczak w rozmarynie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny, a do tego bardzo aromatyczny kurczak w rozmarynie. To idealne danie na obiad dla całej rodziny. Byle tylko uważać z ilością rozmarynu.

Kurczak w rozmarynie Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Kurczak w rozmarynie

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w rozmarynie
Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Czosnek kroimy w półplasterki. Nóżki z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie dzielimy na dwie części.

Na głębokiej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy mięso na złoty kolor. Gdy się zarumieni dodajemy marchew i chwilę obsmażamy, po czym dodajemy czosnek oraz rozmaryn. Smażymy, aż czosnek zacznie puszczać aromat.

Na patelnię wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe oraz angielskie ziele. Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie doprawiamy mięso i ponownie przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.

Podajemy np. z ziemniakami oraz sałatką.
Kurczak w rozmarynie
Nóżki z kurczaka dokładnie myjemy oczyszczamy i dzielimy na części
Kurczak w rozmarynie
Na głębokiej patelni przesmażamy mięso na złoty kolor
Kurczak w rozmarynie
Do obsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną marchew
Kurczak w rozmarynie
Do mięsa dodajemy pokrojony czosnek i rozmaryn
Kurczak w rozmarynie
Przesmażamy aż czosnek zacznie wydzielać aromat
Kurczak w rozmarynie
Na patelnię wlewamy wodę
Kurczak w rozmarynie
Dodajemy liść laurowy i angielskie ziele
Kurczak w rozmarynie
Mięso doprawiamy do smaku
Kurczak w rozmarynie
Dusimy do miękkości