Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w rozmarynie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie przepadam za suszonym rozmarynem - ale świeży to co innego

Kurczak w rozmarynie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w rozmarynie

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w rozmarynie
Zmieszać olej , roztarty czosnek, pieprz, paprykę mieloną , miód , szczyptę soli . Natrzeć pastą przyprawową kurczaka i ułożyć naczyniu. Dodać kilka gałązek świeżego rozmarynu. Zostawić przez kilka godzin w lodówce by się zamarynował. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać z wierzchu kawałkami masła i skropić kilkoma łyżkami wody. Piec w piekarniku w temperaturze 200 * C. Piec godzinę. Po 45 minutach odkryć i dopiec, aż skórka zrobi się złocista .
Kurczak w rozmarynie
Przygotować składniki potrawy tak by ułatwić sobie pracę
Kurczak w rozmarynie
Przygotować marynatę do nacierania kurczaka z oleju , miodu i przypraw
Kurczak w rozmarynie
Zamacerowane kawałki kurczaka ułożone w żaroodpornym naczyniu obłożyc gałązkami rozmarynu
Kurczak w rozmarynie
Piec aż kurczak będzie miękki i rumiany z wierzchu