Kurczak w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczaka kroimy w kostkę na 1 kęs. Składniki marynaty mieszamy w misce, dodajemy do niej kurczaka i wstawiamy do lodówki na 3 godz

Kurczak w sezamie

Składniki:

Kurczak w sezamie

 

  • Składniki
  • 3 piersi kurczaka (ok. 750 g)
  • olej do głębokiego smażenia
  • 4 łyżki ziaren sezamowych
  • Sos
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu hoisin (lub 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu)

  • 4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 cebulka dymka

  • Marynata:
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego (lub innego dowolnego)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

  • 2 łyżki prażonych na złoto ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Kurczak w sezamie
Kurczaka kroimy w kostkę na 1 kęs. Składniki marynaty mieszamy w misce, dodajemy do niej kurczaka i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Sporządzamy sos w rondelku: do wody dodajemy sos hoi sin, cukier, sos sojowy, sos chili, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, podgrzewamy i dodajemy mąkę kukurydzianą ciągle mieszając. Sos zagotowujemy.

Po wyjęciu kurczaka lodówki rozgrzewamy tłuszcz w woku i smażymy kurczaka porcjami na złocisto, kolejne partie wyjmujemy i odsączamy. Na koniec siekamy dymkę, zagotowujemy sos raz jeszcze i wrzucamy do niego cebulkę. Kładziemy kurczaka na półmisku, posypujemy ziarnem sezamowym.