RoMaDan

RoMaDan

Kucharz
[Przepisów: 7]

kurczak w sosie curry po tajsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pikantna potrawa z Dalekiego wschodu. Nieziemski smak dla ulubieńców kuchni wschodnich - szybkich i aromatycznych.

kurczak w sosie curry po tajsku

Składniki:

kurczak w sosie curry po tajsku

 

  • pierś z kurczaka
  • mały kawałek imbiru
  • 3 cm kawałek białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju (proponuję tu z orzeszków ziemnych)
  • olej sezamowy
  • pasta curry - może być zielona, może być czerwona lub żółta - najlepiej oryginalna.
  • trawa cytrynowa
  • świeża kolendra (lub mrożona)
  • sos rybny
  • sos sojowy jasny
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka (nie z kostki)

Sposób przygotowania:

kurczak w sosie curry po tajsku
Na wstępie dodam, że tylko dla lubiących zjeść pikantnie. Można doprawić tak,aby ktoś jedzący to curry zjadł, ale pikantność jest podstawą diety Tajów. A więc zaczynamy, W woku rozgrzewamy olej i kiedy zacznie dymić dodajemy poszatkowany wcześniej imbir, czosnek i pora. Po 30 sek. ciągle mieszając dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i ciągle mieszając doprowadzamy do lekkiego ścięcia. Dodajemy pastę curry. I teraz w zależności od tego, ile jej damy na tą ilość, taki będziemy mieli stopień pikantności. Dodajemy sos sojowy. Wystarczy na początek zaczynać od 1 płaskiej Łyżki stołowej. Następnie zalewamy bulionem dodajemy trawę cytrynową i zagotowujemy. Po zmniejszeniu ognia, dodajemy mleko kokosowe i intensywnie mieszamy do wymieszania się składników. Dodajemy sos rybny (nie za dużo - smaki mają się przejść) - około pół łyżeczki. Po pięciu minutach można dodać kilka kropel oleju sezamowego. Podajemy z ryżem (białym, jaśminowym). Jako dodatek proponuję smażone warzywa w sosie słodko - pikantnym.