Sposób przygotowania:
kurczak w sosie curry po tajsku
Na wstępie dodam, że tylko dla lubiących zjeść pikantnie. Można doprawić tak,aby ktoś jedzący to curry zjadł, ale pikantność jest podstawą diety Tajów. A więc zaczynamy, W woku rozgrzewamy olej i kiedy zacznie dymić dodajemy poszatkowany wcześniej imbir, czosnek i pora. Po 30 sek. ciągle mieszając dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i ciągle mieszając doprowadzamy do lekkiego ścięcia. Dodajemy pastę curry. I teraz w zależności od tego, ile jej damy na tą ilość, taki będziemy mieli stopień pikantności. Dodajemy sos sojowy. Wystarczy na początek zaczynać od 1 płaskiej Łyżki stołowej. Następnie zalewamy bulionem dodajemy trawę cytrynową i zagotowujemy. Po zmniejszeniu ognia, dodajemy mleko kokosowe i intensywnie mieszamy do wymieszania się składników. Dodajemy sos rybny (nie za dużo - smaki mają się przejść) - około pół łyżeczki. Po pięciu minutach można dodać kilka kropel oleju sezamowego. Podajemy z ryżem (białym, jaśminowym). Jako dodatek proponuję smażone warzywa w sosie słodko - pikantnym.
elutka
RoMaDan
tylko uważaj - żeby nie przesadzić z pastą curry.
smacznego
Amberr8
ptychu