anulkamal

anulkamal

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Kurczak w sosie estragonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne i szybkie danie:):)

Kurczak w sosie estragonowym

Składniki:

Kurczak w sosie estragonowym

 

  • Skladniki na 4 porcje
  • 4 piersi kurczaka bez kosci,sol pieprz,30 g masla,1 lyzka oleju slonecznikowego
  • Sos estragonowy
  • estragonem,6 lyzek wytrawnego bialego wina.250 ml bulionu z kury,4 galazki swiezego estragonu plus

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie estragonowym


1 Piersi kurczaka doprawic z obu stron sola i pieprzem.Maslo z olejem rozgrzac na srednio duzym ogniu na patelni takiej wielkosci ,aby zmiescila sie na niej pojedycza warstwa miesa.Przelozyc piersi z kurczaka skora do dolu.Zrumienic na zlotobrazowy kolor.
2 Wlozyc kurczaka do brytwanny i opiec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni .Mieso powinno byc miekkie,a po nakluciu w najgrubszym miejscu musi wyplynac przezroczysty sok.Przeniesc kurczaka na polmisek,przykryc folia aluminiowa lsniaca strona do dolu,a nastepnie odstawic na bok.
3 Przygotowac sos estragonowy.
Z powierzchni sosu z pieczenia usunac nadmiar tluszczu Postawic patelnie na srednio wysokim ogniu.Wlac ocet i zeskrobac osad z dna.Wlac wino i doprowadzic do wrzenia.Gotowac ,mieszajac i skrobiac dno patelni,az sos odparuje polowe.
4 Domieszac bulion i galazki estragonu w calosci.Caly czas gotowac,az sos odparuje do ilosci mniej wiecej 125 ml.Polaczyc z creme fraiche.Gotowac dalej ,az sos odaruje o polawe.Usunac galazki esragonu i wrazie potrzeby doprawic.Domieszac do sosu posiekany estragon.
5 Przelozyc piersi kurczaka na osobne talerze,pokroic na plastry i polac sosen estragonowym.
Podawac ze smazonymi kartofelkami.
Przepis na kartofelki znajdzesz tez w moich przepisach.
SMACZNEGO