Sposób przygotowania:
kurczak w sosie musztardowym wg kaji
Kurczaczka zamarynować przez chwilę chociaż w oliwie, rozmarynie, soli, pieprzu i cytrynie. Ja pozostawiam na około godzinkę. Rozgrzać patelnię, dodać kurkę wraz z marynatą, przesmażyć na rumiano, zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię dodać masełko, zmniejszyć ogień i powoli je rozpuścić, na rozpuszczone wsypać mąkę i dobrze rozmieszać. Kiedy masa stanie się żółta, dolewać śmietankę wciąż mieszając. Utworzy się kremowy sosik, do którego dodajemy musztardę w ilości jaką lubimy, stopniowo. Ja musztardy dijon daję tyle co ostrej angielskiej, około 1.5 do 2 łyżek. Ciągle mieszamy i wlewamy maleńkim strumyczkiem mleko, lekko rozrzedzając sos.
Jeśli ktoś lubi gęsty niech poprzestanie na śmietance i około 1/4 szklanki mleka i wyłączy palnik.
W UK mam double cream, przypomina polską śmietankę łowicką, z tym że jest mniej kaloryczny. Z reguły poprzestaję na jednym, około 300ml kubeczku double cream.
Później już tylko doprawiamy sosik wedle uznania, można lekko dosolić i posypać biały pieprzem.
I do dzieła!!!!!! U mnie kochają ten przepis dzieciaki.
Na tą samą patelnię dodać masełko, zmniejszyć ogień i powoli je rozpuścić, na rozpuszczone wsypać mąkę i dobrze rozmieszać. Kiedy masa stanie się żółta, dolewać śmietankę wciąż mieszając. Utworzy się kremowy sosik, do którego dodajemy musztardę w ilości jaką lubimy, stopniowo. Ja musztardy dijon daję tyle co ostrej angielskiej, około 1.5 do 2 łyżek. Ciągle mieszamy i wlewamy maleńkim strumyczkiem mleko, lekko rozrzedzając sos.
Jeśli ktoś lubi gęsty niech poprzestanie na śmietance i około 1/4 szklanki mleka i wyłączy palnik.
W UK mam double cream, przypomina polską śmietankę łowicką, z tym że jest mniej kaloryczny. Z reguły poprzestaję na jednym, około 300ml kubeczku double cream.
Później już tylko doprawiamy sosik wedle uznania, można lekko dosolić i posypać biały pieprzem.
I do dzieła!!!!!! U mnie kochają ten przepis dzieciaki.