Kurczak w sosie pieczarkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie robi się szybko.Jest lekkie ale sycące.

Kurczak w sosie pieczarkowym

Składniki:

Kurczak w sosie pieczarkowym

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 30dkg. pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • duży kubek śmietany 18%
  • sól,pieprz
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pieczarkowym
Mięso kroimy w nie dużą kostkę i oprószamy solą i pieprzem.Smażymy na maśle z dodatkiem liści laurowych.Oczyszczone i pokrojone na kawałki pieczarki oraz pokrojoną w kostkę cebulę dokładamy do zrumienionego kurczaka.Smażymy, co chwilę mieszając.Następnie dolewamy 3/4 szklanki wody,przykrywamy i dusimy 20min. Doprawiamy solą i pieprzem,wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze kilka minut na małym ogniu.Na koniec dodajemy koperek.Podajemy najlepiej z makaronem.