Babcia Teresa

Babcia Teresa

Kucharz
[Przepisów: 7]

Kurczak w sosie pomidorowo - paprykowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatna pierś z kurczaka z grzybami oraz papryką w sosie pomidorowym przyprawionym wg zasad kuchni południowej

Kurczak w sosie pomidorowo - paprykowym

Składniki:

Kurczak w sosie pomidorowo - paprykowym

 

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 puszki pomidorów w zalewie (1 puszka=ok 400g)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona (lub żółta)
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa (lub olej)
  • odrobina ( na czubku noża) pieprzu cayenne
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pomidorowo - paprykowym
Pierś obmyć pod zimną wodą, a następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć przez ok 5 min, po czym odstawić.

Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Na pozostałym na patelni tłuszczu wrzucić grzyby i smażyć przez ok 3 min, po czym odstawić.
Na patelnie wrzucić pokrojoną w kostkę wcześniej cebulę, którą smażyć, aż się zeszkli. Do cebuli dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić przez 3 min. Po czym dodać pomidory w zalewie (najlepiej kupić już pokrojone). Dodać sól, pieprz, oregano oraz odrobine pieprzu ceyenne. Całość dusić bez przykrycia przez 10 min, po czym dodać mięso i grzyby. Następnie dalej dusić przez 10 min.

Z racji iż sos pomidorowy, oregano oraz przyprawy nadaje tej potrawie charakter południowy, potrawa najlepiej smakuje z makaronem.

Smacznego