Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie pomidorowo - paprykowym
Pierś obmyć pod zimną wodą, a następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć przez ok 5 min, po czym odstawić.
Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Na pozostałym na patelni tłuszczu wrzucić grzyby i smażyć przez ok 3 min, po czym odstawić.
Na patelnie wrzucić pokrojoną w kostkę wcześniej cebulę, którą smażyć, aż się zeszkli. Do cebuli dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić przez 3 min. Po czym dodać pomidory w zalewie (najlepiej kupić już pokrojone). Dodać sól, pieprz, oregano oraz odrobine pieprzu ceyenne. Całość dusić bez przykrycia przez 10 min, po czym dodać mięso i grzyby. Następnie dalej dusić przez 10 min.
Z racji iż sos pomidorowy, oregano oraz przyprawy nadaje tej potrawie charakter południowy, potrawa najlepiej smakuje z makaronem.
Smacznego
Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Na pozostałym na patelni tłuszczu wrzucić grzyby i smażyć przez ok 3 min, po czym odstawić.
Na patelnie wrzucić pokrojoną w kostkę wcześniej cebulę, którą smażyć, aż się zeszkli. Do cebuli dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić przez 3 min. Po czym dodać pomidory w zalewie (najlepiej kupić już pokrojone). Dodać sól, pieprz, oregano oraz odrobine pieprzu ceyenne. Całość dusić bez przykrycia przez 10 min, po czym dodać mięso i grzyby. Następnie dalej dusić przez 10 min.
Z racji iż sos pomidorowy, oregano oraz przyprawy nadaje tej potrawie charakter południowy, potrawa najlepiej smakuje z makaronem.
Smacznego
Śliweczka