Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie słodko kwaśnymPrzygotowanie składników
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy na kawałeczki mogą to być paseczki lub kosteczka. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą natomiast plastry ananasa kroimy w niewielkie trójkąty.
Smażenie mięsa
Kawałki kurczaka obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na rumiany kolor z każdej strony. Zdejmujemy z patelni na talerz.
Warzywa
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy paprykę i cebulę, w następnej kolejności dodajemy ananasa i ponownie wkładamy kawałeczki piersi z kurczaka. Smażymy jeszcze chwilę.
Sos
Składniki sosu mieszamy w miseczce i dopiero wtedy wlewamy do warzyw z kurczakiem. Smażymy cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem ugotowanym w osolonej wodzie.