Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Nati1.28
Umyte i osuszone filety z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, polać olejem , przyprawić solą, pieprzem, odrobinką curry i sosu sojowego. Cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Ananasa odsączyć, sok pozostawić do dalszego etapu przygotowywania naszego sosu, pokroić w cząstki. Rozgrzać olej ,podsmażyć kawałki kurczaka, następnie zeszklić na nim cebulę i roztarty czosnek. Dodać odsączone pomidorki , marchewkę , paprykę pędy bambusa i kawałki ananasa , poddusić , zalać sokiem z pomidorów , doprawić cukrem, sokiem z cytryny , odrobiną soku z ananasów, solą , papryka , curry i pieprzem. Gotować 15-20 minut. Rozrobić mąkę z sokiem z ananasa i zagęścić sos.. Podawać z ryżem i surówka z białej kapusty.Surówkę można zrobić samemu w łatwy sposób : Kapustę poszatkować, zetrzeć 1 marchewkę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę oleju, sok z cytryny, sól, cukier.
