Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Propozycja na szybki w przygotowaniu, smaczny obiad... Pierś z kurczaka z pieczarkami w śmietanowym sosie z ziołami...

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Składniki:

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Etap 1

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju.

Etap 2

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
Pokrojone mięso i przyprawy dodane do podsmażonej z czosnkiem cebuli.

Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem. Dodać też zioła prowansalskie, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.

Etap 3

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do podsmażonego mięsa.

Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Wlać szklankę wody, zagotować.

Etap 4

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
Śmietana kremówka wymieszana z mąką i zimną wodą.

Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zagęścić tym sos.

Etap 5

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Świeże zioła umyć, lekko osuszyć. Listki bazylii, tymianku i oregano, a także igiełki rozmarynu posiekać, dodać do sosu.

Etap 6

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.