Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowymEtap 1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju.
Etap 2
Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem. Dodać też zioła prowansalskie, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Etap 3
Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Wlać szklankę wody, zagotować.
Etap 4
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zagęścić tym sos.
Etap 5
Świeże zioła umyć, lekko osuszyć. Listki bazylii, tymianku i oregano, a także igiełki rozmarynu posiekać, dodać do sosu.
Etap 6
Doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.