VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w sosie sojowym i miodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak jest obłędny w smaku. Znajdzie zwolenników słodkawych smaków. Jest idealnie mięciutki i soczysty. Do tego karmelizowana papryka i cebula! Brzmi idealnie!

Kurczak w sosie sojowym i miodzie

Składniki:

Kurczak w sosie sojowym i miodzie

 

  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • Przyprawa do gyrosa
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • Oliwa z oliwek
  • 1 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 100 g brązowego ryżu

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie sojowym i miodzie
Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do gyrosa i ostrą czerwoną papryką. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę.

Szklimy na patelni na oliwie z oliwek.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka. Wlewamy sos sojowy oraz miód. Smażymy do momentu miękkości mięsa i zgęstnienia sosu.

Podczas wrzenia mieszamy często danie aby miód ładnie skarmelizował całość. Po usmażeniu obsypujemy ziarnami sezamu.

Podajemy z ugotowanym do miękkości brązowym ryżem.  

Tagi:

danie mięso