kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kurczak w sosie szczawiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki i bardzo smaczny obiad z sezonowym szczawiem. Doskonale łączy ze sobą delikatny smak kurczaka z kwaskowym szczawiem.

Kurczak w sosie szczawiowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w sosie szczawiowym

 

  • (na 4 porcje)
  • kurczak: pierś z kurczaka 500g
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz biały, słodka papryka

 

  • sos:
  • białą cebula
  • 2 szklanki świeżych liści szczawiu
  • łyżka masła
  • ¾ szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie szczawiowym
Sos: Masło roztapiamy i szklimy na nim posiekaną posiekaną w drobna kostkę cebulę. Szczaw myjemy, odsączamy i siekamy. Dodajemy do cebulki i przesmażamy. Gdy szczaw mocno zredukuje swoją objętość dolewamy śmietanki oraz przyprawiamy solą białym pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotujemy jeszcze kilka minut. Kurczak: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozcinamy na sznycle. Każdy doprawiamy z obu stron solą, biały pieprzem oraz słodka papryką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, gdy się ogrzeje dodajemy łyżkę masła. Smażymy piersi z obu stron na rumiano. Podajemy polane sosem szczawiowym.
Kurczak w sosie szczawiowym
Masło roztapiamy i szklimy na nim posiekaną posiekaną w drobna kostkę cebulę. Szczaw myjemy, odsączamy i siekamy.