tedy707

tedy707

Kucharz
[Przepisów: 7]

Kurczak w sosie winogronowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

To jest propozycja na uroczysty obiad niedzielny.

Kurczak w sosie winogronowym

Składniki:

Kurczak w sosie winogronowym

 

  • dwa małe kurczaki
  • dwie łyżki roztopionego masła
  • jedna łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

 

  • Sos:
  • trzy łyżki masła
  • trzy łyżki mąki
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • pół szklanki słodkiej śmietany kremówki (30%)
  • dwie szklanki winogron (mieszanka jasnych i ciemnych)

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie winogronowym
Sprawiamy kurczaki, myjemy je dokładnie i osuszamy. Następnie kroimy je w ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy stopionym masłem oraz posypujemy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 st.C i pieczemy przez ok. 45 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos. Rozpuszczone masło w rondelku zasmażamy z mąką. Podlewamy winem i wywarem rosołowym. Gotujemy mieszając na małym ogniu do czasu odparowania połowy objętości. Następnie dodajemy śmietankę i mieszamy do zagotowania.Następna czynność to włożenie winogron i doprawienie sosu do smaku solą i pieprzem. Upieczonego kurczaka przekładamy na półmisek i polewamy sosem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami pure.