Sposób przygotowania:
Kurczak w tempurze z nerkowcami
Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną w drobne paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec, kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy łyżkę pesto i ocet balsamiczny. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Nerkowce podprażamy na suchej patelni. Oczyszczonego i osuszonego kurczaka kroimy w zgrabną kostkę na jeden kęs. Solimy i pieprzymy. Przygotowujemy tempurę- mąkę łączymy z jajkiem i stopniowo z wodą - ciasto musi być zdecydowanie bardziej rzadkie niż na naleśniki. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym. W takim zimnym cieście maczamy kawałki kurczaka i smażymy go na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu wykładamy kołderkę warzywną, układamy kawałki kurczaka w tempurze, posypujemy nerkowcami. Jako ukoronowanie dania idealnie sprawdziłaby się świeża pietruszka. Smacznego!