Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Kurczak w tempurze z nerkowcami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne połączenie soczystego kurczaka, chrupiących orzeszków nerkowca i zdrowych warzyw. Zasmakuje każdemu!

Kurczak w tempurze z nerkowcami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w tempurze z nerkowcami

 

  • Na tempurę:
  • 3/4 szklanki zimnej wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 duża łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 2 średnie marchewki
  • olej
  • łyżka pesto rosso z dodatkiem pepperoni
  • 2 łyżki octu balsamicznego

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w tempurze z nerkowcami
Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną w drobne paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec, kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy łyżkę pesto i ocet balsamiczny. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Nerkowce podprażamy na suchej patelni. Oczyszczonego i osuszonego kurczaka kroimy w zgrabną kostkę na jeden kęs. Solimy i pieprzymy. Przygotowujemy tempurę- mąkę łączymy z jajkiem i stopniowo z wodą - ciasto musi być zdecydowanie bardziej rzadkie niż na naleśniki. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym. W takim zimnym cieście maczamy kawałki kurczaka i smażymy go na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu wykładamy kołderkę warzywną, układamy kawałki kurczaka w tempurze, posypujemy nerkowcami. Jako ukoronowanie dania idealnie sprawdziłaby się świeża pietruszka. Smacznego!
Kurczak w tempurze z nerkowcami
Etap 1 Kurczak w tempurze - po upieczeniu
Kurczak w tempurze z nerkowcami
Etap 2 warzywa po usmażeniu z dodatkiem nerkowców