beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kurczak w sosie pieczarkowo-warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kurczak w sosie pieczarkowo-warzywnym

Składniki:

Kurczak w sosie pieczarkowo-warzywnym

 

  • 1  kurczak ważący ok. 1  kg,
  • pół kilo warzyw: pietruszka, marchew i  seler,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2  łyżki mąki,
  • 3  cebule,
  • 5  dag tłuszczu,
  • 2  łyżki masła,
  • natka pietruszki,
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pieczarkowo-warzywnym
Kurczaka umyć i  oczyścić, osuszyć i  pokrajać na porcje,
które należy oprószyć mąką i  obrumienić na tłuszczu. Lekko skropić wodą, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie pieczarki i  warzywa umyć, oczyścić i  pokrajać w  plasterki, natomiast cebulę również pokrajać w  plasterki i  podgotować z  pieczarkami, po czym dodać do kurczaka wraz z  pozostałymi warzywami, do smaku dodać soli i  pieprzu oraz masło. Dusić na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości. Gotowe porcje mięsa wyłożyć na talerz i  obłożyć uduszonymi warzywami.