Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Kurczak z cukinią w zaprawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z gotowanym ryżem, zmieszanym z dużą ilością zielonej pietruszki.

Kurczak z cukinią w zaprawie

Składniki:

Kurczak z cukinią w zaprawie

 

  • (1 porcja):
  • 1 udko lub ½ piersi kurczaka
  • 1 mała cebula lub 2 młode ze szczypiorem
  • 1 marchewka
  • 1 mały pęczek zielonej pietruszki
  • Szczypta tymianku
  • 1 mały liść laurowy
  • Ocet winny
  • Starta skórka cytryny
  • 1 żółtko
  • 15 dag cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka margaryny
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z cukinią w zaprawie
Potrawę najlepiej przygotować w szybkowarze. Mięso kurczaka gotować 30 minut z pokrojoną cebulą, plasterkami marchewki, posiekaną pietruszką, tymiankiem, liściem laurowym z dodatkiem octu i posolić (wody dodać tyle, żeby zakryła mięso). W międzyczasie na wrzącej margarynie usmażyć pokrojoną w cienkie plastry cukinię ze skórką, aż się zarumieni, dodać czosnek i szczyptę soli, pozostawić na ogniu 3-4 minuty, mieszając. Przygotowane wcześniej mięso wyłożyć na półmisek, wywar z jarzyn podgotować, aż zgęstnieje. Wyciągnąć liść laurowy, rozgnieść marchew, zagotować ją razem ze startą skórką cytryny i dodać żółtko, wymieszać. Cukinię położyć na półmisku i zalać sosem z jarzyn.