Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kurczak z czosnkiem i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięso z kurczaka z czosnkiem, bazylią i sokiem z cytryny jest bardzo smaczne

Kurczak z czosnkiem i bazylią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z czosnkiem i bazylią

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z czosnkiem i bazylią
Do miseczki wlać 1 łyżkę oleju, dodać zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sos sojowy, 1 łyżeczkę suszonej bazylii z pomidorami, pieprz kolorowy, odrobinę soli, wymieszać. Umyte mięso naciąć nożem, natrzeć marynatą, odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie ułożyć w brytfannie, oprószyć pozostałą bazylią z pomidorami i czarnym pieprzem. Skropić pozostałym olejem, wlać 1/2 szkl wody, przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 50-60 minut. Po upływie 30-40 minut usunąć folię, oblać powstałym sosem i pozostawić aby mięso się zrumieniło. Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem.
Kurczak z czosnkiem i bazylią
Olej wymieszać z przyprawami i natrzeć mięso
Kurczak z czosnkiem i bazylią
Mięso ułożyc w brytfannie podlać odrobiną wody i przykryć folią aluminiową