Sposób przygotowania:
Kurczak z czosnkiem i bazylią
Do miseczki wlać 1 łyżkę oleju, dodać zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sos sojowy, 1 łyżeczkę suszonej bazylii z pomidorami, pieprz kolorowy, odrobinę soli, wymieszać. Umyte mięso naciąć nożem, natrzeć marynatą, odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie ułożyć w brytfannie, oprószyć pozostałą bazylią z pomidorami i czarnym pieprzem. Skropić pozostałym olejem, wlać 1/2 szkl wody, przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 50-60 minut. Po upływie 30-40 minut usunąć folię, oblać powstałym sosem i pozostawić aby mięso się zrumieniło. Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem.