Sposób przygotowania:
Kurczak z gotowanymi warzywami
Najpierw wstawiam ziemniaki. Obrane i umyte ziemniaki umieszczam w garnku, zalewam zimną wodą, dodaję płaską łyżkę soli o gotuję na niewielkim ogniu od zagotowania ok. 20-25 minut. W międzyczasie przygotowuję mięso i warzywa do obiadu. Udka z kurczaka myję, osuszam i oprószam ulubionymi przyprawami, smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni do zrumienienia (można to zrobić w piekarniku, zamiast smażyć upiec).
Robię mizerię:
Ogórki obieram, kroję na cienkie plasterki. Śmietanę mieszam dokładnie z cukrem, solą, pieprzem i octem. Pokrojone ogórki przekładam do miski, dodaję doprawioną śmietanę i mieszam dokładnie.
Gotowane warzywa:
Marchewkę i pietruszkę myję, obieram, płuczę i kroję w kostkę. Warzywa umieszczam w rondlu, dodaję do nich łyżeczkę masła i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu aż zmiękną. Wtedy dodaję groszek z puszki (1/3 puszki), drobno posiekaną natkę pietruszki. Warzywa doprawiam do smaku i zabielam śmietaną.
Wszystkie składniki obiadu wykładam na talerz. Podaję na gorąco.
Robię mizerię:
Ogórki obieram, kroję na cienkie plasterki. Śmietanę mieszam dokładnie z cukrem, solą, pieprzem i octem. Pokrojone ogórki przekładam do miski, dodaję doprawioną śmietanę i mieszam dokładnie.
Gotowane warzywa:
Marchewkę i pietruszkę myję, obieram, płuczę i kroję w kostkę. Warzywa umieszczam w rondlu, dodaję do nich łyżeczkę masła i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu aż zmiękną. Wtedy dodaję groszek z puszki (1/3 puszki), drobno posiekaną natkę pietruszki. Warzywa doprawiam do smaku i zabielam śmietaną.
Wszystkie składniki obiadu wykładam na talerz. Podaję na gorąco.