Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Przepisy z frytkownicą ActiFry

Kurczak z Kafirem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Błyskawiczne danie orientalne ( takie skrzyżowanie kuchni tajskiej i chińskiej ) .

Kurczak z Kafirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z Kafirem

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 miarka oleju z pestek winogron
  • 1 słoiczek ( 280 g ) Sałatki chińskiej Tao-Tao
  • 3 łyżeczki Sosu chili z ananasem Tao-Tao
  • 1/ 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • szczypta pieprzu
  • 1 suszony listek Kafiru
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 165 mll )
  • 2 łyżki drobno usiekanego szczypiorku ( część zaraz za cebulką - biaława i twarda )
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z Kafirem
Pierś z kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w cienkie paski . Ułożyć w pojemniku urządzenia ActiFry i polać 1 miarką oleju . Nastawić czas na 15 minut . Rozrzucić drewnianą łyżką upieczone kawałki mięsa po całej powierzchni dna ( taka mała ilość gromadzi się w jednym miejscu przy mieszadle ) . Włożyć odsączoną Sałatkę chińską , listek Kafiru , sos chili z ananasem . Posypać kurkumą i curry . Wlać mleczko kokosowe ( wymieszane ) . Nastawić ponownie czas na 5 minut . Mąkę wymieszać z wodą . Kiedy czas duszenia minie otworzyć pokrywę . Polać mąką ziemniaczaną z wodą - lekko zamieszać drewnianą łyżką . Włączyć urządzenie na jeszcze 3 minuty .Doprawić mielonym pieprzem i curry .Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym .W skład Sałatki chińskiej Tao-Tao wchodzą : kiełki fasoli mung , marchew , grzyby Mu-Er , czerwona papryka , pędy bambusa , kukurydza mini , przyprawy .
Kurczak z Kafirem
Wystarczy zgromadzić produkty - by pieczenie szło błyskawicznie
Kurczak z Kafirem
Pokrojonego w paseczki kurczaka ( mięso z piersi ) ułozyć w pojemniku ActiFry i skropić miarką oleju piec 15 minut
Kurczak z Kafirem
Dołożyć warzywa z sałatki chińskiej , przyprawy i mleczko kokosowe
Kurczak z Kafirem
Zaciągnąć gotową potrawę odrobiną mąki ziemniaczanej