Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięso z kurczaka z dodatkiem czosnku i rozmarynu jest bardzo aromatyczne i smaczne. W taki sposób warto przygotować.

Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem
1 gałązkę rozmarynu drobno posiekać. Do miski wlać oliwę, dodać rozmaryn, paprykę, sos sojowy, zmiażdżony czosnek, sól, sok z cytryny i świeżo zmielony kolorowy pieprz, wymieszać. Umyte mięso osuszyć, włożyć do marynaty i pozostawić na 2-3 godziny.

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć drugą gałązkę rozmarynu, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni.

Po upływie 40 minut z mięsa usunąć folię, ponownie włożyć do piekarnika, zrumienić, polewając powstałym sosem. 
Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem
Do miseczki włożyć wszystkie składniki marynaty
Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem
Marynatą dokładnie natrzeć mięso i pozostawić na 2-3 godziny
Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę wody.
Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem
Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika
Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem
Po upływie 40 mint usunąć folię, polać sosem i ponownie włożyć do piekarnika.