Sposób przygotowania:
Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem
1 gałązkę rozmarynu drobno posiekać. Do miski wlać oliwę, dodać rozmaryn, paprykę, sos sojowy, zmiażdżony czosnek, sól, sok z cytryny i świeżo zmielony kolorowy pieprz, wymieszać. Umyte mięso osuszyć, włożyć do marynaty i pozostawić na 2-3 godziny.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć drugą gałązkę rozmarynu, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni.
Po upływie 40 minut z mięsa usunąć folię, ponownie włożyć do piekarnika, zrumienić, polewając powstałym sosem.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć drugą gałązkę rozmarynu, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni.
Po upływie 40 minut z mięsa usunąć folię, ponownie włożyć do piekarnika, zrumienić, polewając powstałym sosem.