sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kurczak z misz maszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Soczysty kurczak z kolorowym nadzieniem. Możemy podać go z ryżem i ulubioną sałatką. Wspaniale nadaję się na rodzinne uroczystości.

Kurczak z misz maszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z misz maszem

 

  • kurczak o wadze około 1,8 kg

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2-3 plastry boczku
  • igła i nitka

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z misz maszem
Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki. Papryki, pieczarki, cebulkę oraz polędwicę kroimy w drobną kostkę. Łączymy z jajkiem, natką pietruszki oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Kurczaka nadziewamy farszem i zaszywamy. Olej mieszamy z przyprawą i dobrze nacieramy całego kurczaka. Obsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego piersiami do góry. Wierz smarujemy musztardą. Boczek kroimy w paski i układamy na kurczaku. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy kurczaka około 45 minut po czym zdejmujemy pokrywę i pieczemy 15 minut. Na koniec możemy zdjąć boczek i pozostawić mięso jeszcze na 10-15 minut.
Kurczak z misz maszem
Warzywa i wędlinę kroimi w kostkę, dokładnie mieszamy z przyprawami i jajkiem.
Kurczak z misz maszem
Wyluzowanego kurczaka nadziewamy farszem i dokładnie zaszywamy.
Kurczak z misz maszem
Dobrze natarte mięso olejem z przyprawą obsmażamy na paletni.
Kurczak z misz maszem
Przekładamy do naczynia, smarujemy musztardą, nakładamy boczek i pieczemy.