iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kurczak z nadzieniem grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taki kurczak jest bardzo apetyczną propozycją ja przygotowując go zastanawiam się co jest lepsze mięso czy samo nadzienie.

Kurczak z nadzieniem grzybowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z nadzieniem grzybowym

 

  • 1 duży kurczak
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 10 dag dowolnych grzybów
  • papryka czerwona
  • zielona pietruszka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki jarzynki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki papryki mielonej-słodkiej
  • 1 szczypta chilli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z nadzieniem grzybowym
W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie suche przyprawy.
Umytego i osuszonego kurczaka, skropić sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć(zewnątrz i wewnątrz) przygotowaną mieszanką przypraw, kurczaka zostawić w lodówce najlepiej na noc .

Wątróbkę udusić razem z cebulą. Przestudzoną wątróbkę pokroić w drobną kostkę, w taką samą kostkę pokroić kawałek czerwonej papryki i grzyby (mogą być same pieczarki choć ja miałam pomieszane z gąskami zielonkami), dodać do tego jajko, posiekaną zieloną pietruszkę około 2 łyżek i doprawić do smaku solą i pieprzem .

Kurczaka nadziać przygotowanym nadzieniem po ułożeniu go w naczyniu do zapiekania, posypać połamanymi liśćmi laurowymi 2-3 sztuki i kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz kolorowego pieprzu .
Można też obłożyć dodatkowo ziemniakami .
Pieczemy około 1,5 godz (czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka) w temp do 200st .
Ja przez pierwszy etap pieczenia naczynie mam przykryte ,a dopiero jak mięso jest już prawie miękkie to odkrywam pokrywkę.
Kurczak z nadzieniem grzybowym
Schłodzonego kurczaka nadziać przygotowanym farszem
Kurczak z nadzieniem grzybowym
Porcję mięsa podawać z ziemniakami i porcją nadzienia