Sposób przygotowania:
Kurczak z nadzieniem grzybowym
W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie suche przyprawy.
Umytego i osuszonego kurczaka, skropić sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć(zewnątrz i wewnątrz) przygotowaną mieszanką przypraw, kurczaka zostawić w lodówce najlepiej na noc .
Wątróbkę udusić razem z cebulą. Przestudzoną wątróbkę pokroić w drobną kostkę, w taką samą kostkę pokroić kawałek czerwonej papryki i grzyby (mogą być same pieczarki choć ja miałam pomieszane z gąskami zielonkami), dodać do tego jajko, posiekaną zieloną pietruszkę około 2 łyżek i doprawić do smaku solą i pieprzem .
Kurczaka nadziać przygotowanym nadzieniem po ułożeniu go w naczyniu do zapiekania, posypać połamanymi liśćmi laurowymi 2-3 sztuki i kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz kolorowego pieprzu .
Można też obłożyć dodatkowo ziemniakami .
Pieczemy około 1,5 godz (czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka) w temp do 200st .
Ja przez pierwszy etap pieczenia naczynie mam przykryte ,a dopiero jak mięso jest już prawie miękkie to odkrywam pokrywkę.
Umytego i osuszonego kurczaka, skropić sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć(zewnątrz i wewnątrz) przygotowaną mieszanką przypraw, kurczaka zostawić w lodówce najlepiej na noc .
Wątróbkę udusić razem z cebulą. Przestudzoną wątróbkę pokroić w drobną kostkę, w taką samą kostkę pokroić kawałek czerwonej papryki i grzyby (mogą być same pieczarki choć ja miałam pomieszane z gąskami zielonkami), dodać do tego jajko, posiekaną zieloną pietruszkę około 2 łyżek i doprawić do smaku solą i pieprzem .
Kurczaka nadziać przygotowanym nadzieniem po ułożeniu go w naczyniu do zapiekania, posypać połamanymi liśćmi laurowymi 2-3 sztuki i kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz kolorowego pieprzu .
Można też obłożyć dodatkowo ziemniakami .
Pieczemy około 1,5 godz (czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka) w temp do 200st .
Ja przez pierwszy etap pieczenia naczynie mam przykryte ,a dopiero jak mięso jest już prawie miękkie to odkrywam pokrywkę.
msewka