goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Kurczak z papryka zapiekany pod beszamel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobrze znana prosa zapiekanka z kurczaka ktora urozmaicamy kolorowa papryka. Podajemy z salatka warzywna

Kurczak z papryka zapiekany pod beszamel

Składniki:

Kurczak z papryka zapiekany pod beszamel

 

  • 3 zielone papryki bez pestek
  • 1 duza cebula
  • 4 lyzki oleju
  • zabek czosnku
  • 3 filety z kurczaka
  • 2 lyzki maki
  • 2 lyzki masla
  • 1,5 szklanki mleka
  • lyzka posiekanej natki pietruszki
  • lyzka posiekanego oregano
  • 2 jajka
  • sol, pieprz, galka muszkatolowa
  • 100g startego zoltego sera

 

  • 150ml mocnego wywaru z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z papryka zapiekany pod beszamel
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cebule i papryke cienko pokroic. Rozgrzac na patelni 2 lyzki oleju, wrzucic papryke i smazyc 10 minut az zrobi sie miekka. Zdjac z patelni. Wrzucic czosnek i cebule i smazyc do miekkosci i zdjac z patelni. Reszte oleju rozgrzac na patelni wrzucic kurczaka pokrojonego w 2,5 cm kawalki, smazyc 5 minut az sie zrumieni, wrzucic posiekane ziola i zalac bulionem, kiedy sie zagotuje zdjac z ognia. w osobnym garnku roztopic maslo, dodac make i mieszac do zrumienienia, dolac mleko i mieszac az zgestnieje, doprawic sola pieprzemi galka, odstawic do przestudzenia. Naczynie zaroodporne wylozyc papryka i cebula, na wierzch kurczaka. do sosu beszamelowego dodac rozklocone jajka, wymieszac i zalac nim mieso, posypac serem zoltym i zapiekac okolo 25 minut.