Sposób przygotowania:
Kurczak z rusztu wędzony w herbacieUsunąć anyż i cynamon, a pieprz i sól utłuc na proszek. Natrzeć nim filety z kurczaka, przykryć je i odstawić do lodówki na noc, by nabrały smaku. Dno woka wyłożyć podwójną warstwa folii, na nią nasypać ryż, cukier i herbatę. Wymieszać. Na przygotowane składniki nałożyć ruszt. Uprzednio przyprawione filety z kurczaka skropić sosem sojowym i tak ułożyć na ruszcie, aby nie dotykały składników wędzonki. Przykryć i gotować na dużym ogniu. Gdy z woka zacznie unosić się para, zmniejszyć ogień i gotować nadal przez 15 min. Zgasić ogień i pozostawić na kuchni, bez zdejmowania pokrywki, na następne 15 min. Sprawdź, czy mięso jest uwędzone i miękkie. Można podawać osobno pokrojone, z ryżem lub kluskami i duszonymi warzywami. Przepis pochodzi ze strony www.irvingtea.pl
Karo