Irvingtea

Irvingtea

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Kurczak z rusztu wędzony w herbacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pieprz, sól, anyż i cynamon prażyć na średnim ogniu, aż sól stanie się lekko brązowa, a pozostałe składniki uwolnią swój aromat.

Kurczak z rusztu wędzony w herbacie

Składniki:

Kurczak z rusztu wędzony w herbacie

 

  • 6 porcji filetów z piesi kurczaka bez skóry,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 ½ łyżki soli,
  • 1 ½ łyżeczki ziaren pieprzu Kamis,
  • 2 gwiazdki anyżu Kamis,
  • 1 rozkruszona laska cynamonu Kamis.
  • Składniki wędzonki:
  • 100 g białego ryżu,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki Herbaty czarnej liściastej Irving Daily Superior

Sposób przygotowania:

Kurczak z rusztu wędzony w herbacie

Usunąć anyż i cynamon, a pieprz i sól utłuc na proszek. Natrzeć nim filety z kurczaka, przykryć je i odstawić do lodówki na noc, by nabrały smaku. Dno woka wyłożyć podwójną warstwa folii, na nią nasypać ryż, cukier i herbatę. Wymieszać. Na przygotowane składniki nałożyć ruszt. Uprzednio przyprawione filety z kurczaka skropić sosem sojowym i tak ułożyć na ruszcie, aby nie dotykały składników wędzonki. Przykryć i gotować na dużym ogniu. Gdy z woka zacznie unosić się para, zmniejszyć ogień i gotować nadal przez 15 min. Zgasić ogień i pozostawić na kuchni, bez zdejmowania pokrywki, na następne 15 min. Sprawdź, czy mięso jest uwędzone i miękkie. Można podawać osobno pokrojone, z ryżem lub kluskami i duszonymi warzywami. Przepis pochodzi ze strony www.irvingtea.pl