Sposób przygotowania:
Kurczak z ryżem i warzywami 3
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w niewielkie paski. Marynujemy je w sosie sojowym, startym imbirze i wyciśniętym przez praskę czosnku. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy kurczaka na patelnię i podsmażamy. Dodajemy mieszankę chińską, groszek osączony z zalewy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki, a pieczarki w plastry, cebulę w piórka. Warzywa dodajemy na patelnię wszystko razem dusimy, delikatnie podlewamy wodą(pół szklanki). Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu osączamy z wody i gorący dodajemy do kurczaka i warzyw. Całość delikatnie mieszamy i jeszcze chwilę razem wszystko dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawą do dań chińskich, sosem sojowym i pieprzem