bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

kurczak z ryżowym tagiatelle

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybka chińszczyzna z ryżowym tagiatelle.

kurczak z ryżowym tagiatelle

Składniki:

kurczak z ryżowym tagiatelle

 

  • pierś z kurczaka.podwójna
  • makaron ryzowy tagiatelle
  • 1 łyzka oleju sezamowego.
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego.
  • 1/2 łyzki sosu sojowego ciemnego.
  • 1 łyzeczka sosu ostrygowego.
  • łyzeczka wódki.
  • łyzka mąki ziemniaczanej.
  • marchewka pokrojona w zapałkę.
  • 2 kapulesze grzybów mun
  • ząbek czosnku
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej.
  • 2 łyzki oleju sezamowego
  • 1 łyzka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • zielona czesc cebuli - dymka .
  • kolendra.
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

kurczak z ryżowym tagiatelle
Pierś pokroic w kostke, zrobic marynate z sosu jasnego, oleju sezamowego, ostrygowego, wodki, czosnku posiekanego drobno i mąki ziemniaczanej. Wymieszac włozyc kurczaka i odstawic na min. 30 minut. Grzyby zalać goraca woda potem ugotowac przez 2 minut. Makaron zalać wrzatkiem wg przepisu na opakowaniu, jak zmieknie odlać wode. Na bardzo goracy tłuszcz wrzucic kurczaka z marynata, przesmażyc szybko ok 3 minut, Zdjac z patelni. Dac ponownie łyzke oleju, rozgrzac mocno patelnię i wrzucic pokrojona kapuste pekińską, marchewke, pokrojone grzyby mun i smazyc ok 3 minut razem. Dodac mięso i makaron wymieszac, dodac pokrojona drobno dymke, Dodać 2 łyzki oleju sezamowego i sosu sojowego jasnego i ciemnego, wymieszac. Smażyc razem ok 1 minuty. Na talerzu posypac kolendra.