ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kurczak z warzywami i orzechami- chińskie smaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta propozycja na ciekawy smak kurczaka na chiński sposób

Kurczak z warzywami i orzechami- chińskie smaki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z warzywami i orzechami- chińskie smaki

 

  • 1 duża pierś z kurczaka pojedyncza lub 2 małe
  • Kawałek papryki (ćwiartka)
  • 2 pieczarki
  • Biała część pora(ok 5 cm)
  • 2 łyżki orzechów (najlepiej nerkowca ew. arachidowe- niesolone)
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawa do potraw chińskich(np. 5 smaków) i duża szczypta imbiru
  • Łyżka sosu sojowego ciemnego
  • Szklanka wody
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami i orzechami- chińskie smaki
Olej rozgrzewamy w garnku, wrzucamy por, pokrojoną w kostkę pierś, pieczarki i paprykę i podsmażamy pod przykryciem ok. 5 minut. Podlewamy wodą, dodajemy przyprawę, imbir, sos sojowy, orzechy. Dusimy kolejne 5 minut. Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy danie. Podajemy z makaronem z warzywami - przepis na niego znajdziesz w moich przepisach albo z ryżem.Ciekawie smakuje też z suróweczką z kapusty pekińskiej - też propozycja w moich przepisach
Kurczak z warzywami i orzechami- chińskie smaki
pierś kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą, por, paprykę i pieczarki też kroimy w kostkę.
Kurczak z warzywami i orzechami- chińskie smaki
Olej rozgrzewamy, wrzucamy warzywa i piersi kurczaka, podsmażamy
Kurczak z warzywami i orzechami- chińskie smaki
dodajemy orzechym podlewamy wodą, dodajemy imbir, sos sojowy i dusimy . Potem zagęszczamy mąkąpod przykryciem