Sposób przygotowania:
Kurczak z ziemniakami i cukinią
Umytą i oczyszczoną połówkę kurczaka doprawiamy w/w przyprawami ilość przypraw wg.uznania.(Ja doprawiłam bardziej na ostro) Cukinię myjemy i wydrążamy miąższ (kroimy w pół plasterki) Obrany czosnek w słupki lub na połówki.Ziemniaki obieramy i myjemy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.Wkładamy przyprawione mięso i posypujemy je świeżymi listkami (igiełkami) rozmarynu.Obok układamy ziemniaki i cukinię,lekko warzywa solimy.Całość delikatnie kropimy olejem i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C (grzanie góra-dół,środkowa półka) i pieczemy 1 godzinę i 10 minut.(od czasu do czasu odkrywamy i polewamy tłuszczem całość jaki się wytopił z kurczaka)Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze z termoobiegiem do przypieczenia się skórki kurczaka. Dzielimy na porcje i rozkładamy na talerze. Podajemy np. z ulubioną sałatką/surówką lub ogórkiem małosolnym... SMACZNEGO :-)
zbysiowa
marietta
kołczu
gusia1000