SUPERPRZEPIS

Kurczakowe kwiatki z salsą

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Kurczakowe kwiatki z salsą Więcej zdjęć (5)

Kwiatki z piersi kurczaka z cebulowym nadzieniem i żółtkiem na duszonej roszponce, podane z salsą pomarańczowo-pomidorową.

Składniki:

Kurczakowe kwiatki z salsą

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 małe cebule
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki całej kolendry
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 4 żółtka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • ok. 80 g roszponki
  • Salsa:
  • 2 pomarańcze
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżeczki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczakowe kwiatki z salsą
4 niskie foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Piersi z kurczaka podzielić na 4 porcje. Każdą porcję mięsa lekko rozbić tłuczkiem. Na każdej zrobić na około nacięcia co 1,5-2 cm. Każdą porcję mięsa ułożyć w jednej foremce. Foremki z mięsem ułożyć na blasze (dobrze jest ją też oprószyć bułką tartą, żeby wystające kawałki mięsa nie przykleiły się do niej). Wystające poza brzegi foremek kawałki mięsa (nacięte paski) lekko skręcić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę. Do moździerza przełożyć kolendrę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sól czosnkową i płatki papryki. Dokładnie utrzeć. Utarte przyprawy dodać do cebuli razem z miodem i koncentratem pomidorowym. Wymieszać, lekko podsmażyć. Do cebuli wlać 1/3 szklanki wody. Dusić na średnim ogniu bez przykrycia, aż prawie cały płyn odparuje. Cebulowy farsz rozłożyć do foremek z mięsem, w środku zrobić wgłębienie. Foremki z mięsem wstawić do piekarnika. Zapiekać w 180 stopniach przez ok.20- 25 minut. Po tym czasie w każdym wgłębieniu ułożyć po jednym żółtku. Zapiekać dalej jeszcze 10 minut. Sałatę umyć, lekko osuszyć, podzielić na poszczególne listki. Ząbki czosnku obrać, posiekać, lekko zeszklić na odrobinie oleju. Do czosnku dodać sałatę. Wymieszać i smażyć kilka sekund (tyle, żeby sałata lekko zwiędła). Sałatę lekko oprószyć solą i pieprzem, rozłożyć na 4 talerzach. Na sałacie położyć wyjęte z foremek mięso. Podawać z salsą pomarańczowo-pomidorową. Salsa: Pomarańcze obrać i wyfiletować (pozbawić białych błonek). Cząstki pomarańczy pokroić na małe kawałki. Pomidorki przekroić na 4 części każdego, dodać do pomarańczy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do pomarańczy z pomidorkami. Wszystko lekko oprószyć solą i pieprzem. Olej wymieszać z octem, cukrem i musztardą na gładki sos. Sosem polać pomarańcze z pomidorkami i cebulą , lekko wymieszać. Wszystko podałam z dodatkiem smażonych plasterków ziemniaków.
Kurczakowe kwiatki z salsą
Kawałki piersi z kurczaka nacięte i ułożone w foremkach.
Kurczakowe kwiatki z salsą
Cebulowy farsz rozłożony na kawałkach mięsa w foremkach.
Kurczakowe kwiatki z salsą
Roszponka lekko podsmażana z czosnkiem na oleju.
Kurczakowe kwiatki z salsą
Wszystkie składniki na salsę polane sosem.