mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Kurczakowe paluchy w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fajna przekąska na zimowe wieczory.

Kurczakowe paluchy w sezamie

Składniki:

Kurczakowe paluchy w sezamie

 

  • 50 dag fileta z kurczaka już ugotowanego
  • 300 ml . oleju
  • 3 jajka
  • sezam około 15 dag
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyzeczki bazyli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania:

Kurczakowe paluchy w sezamie
Fileta myjemy , gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmujemy studzimy , i osuszamy . Kroimy w długie paseczki o grubości 2 centymetrów . Mąkę mieszamy z papryką ostrą i słodką , solą , czosnkiem , curry pieprzem i ziołami. Jajka rozkócamy . Bułkę tartą mieszamy z sezamem . Mięso dokładnie obtaczamy w mace , a następnie w jajku i bułce z sezamem . Smażymy na mocno rozgrzanym oleju , na złoty kolor . Odsączamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym .