Sposób przygotowania:
Kurczęta po polsku
Sprawione kurczęta umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Przygotować nadzienie. Bułkę namoczyć. Wątróbki zalać niewielką ilością wrzącej wody, zagotować, zestawić z ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut, wyjąć, ostudzić. Wątróbki zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką, dodać sól, pieprz, imbir i koperek. Masło utrzeć z żółtkami, dodać do zmielonej masy, na końcu połączyć z pianą ubitą z białek. Kurczęta napełnić masą, zaszyć lub spiąć wykałaczkami, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, podlać winem i piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia podlewać często sosem z pieczenia. 20 minut przed końcem pieczenia posypać bułką tartą.