dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kurczęta po polsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pieczone kurczaczki po polsku.

Kurczęta po polsku

Składniki:

Kurczęta po polsku

 

  • 2 małe kurczęta
  • 30-40 dag wątróbek z kurcząt
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • szczypta imbiru
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tłuszcz do wysmarowania brytfanny

Sposób przygotowania:

Kurczęta po polsku
Sprawione kurczęta umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Przygotować nadzienie. Bułkę namoczyć. Wątróbki zalać niewielką ilością wrzącej wody, zagotować, zestawić z ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut, wyjąć, ostudzić. Wątróbki zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką, dodać sól, pieprz, imbir i koperek. Masło utrzeć z żółtkami, dodać do zmielonej masy, na końcu połączyć z pianą ubitą z białek. Kurczęta napełnić masą, zaszyć lub spiąć wykałaczkami, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, podlać winem i piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia podlewać często sosem z pieczenia. 20 minut przed końcem pieczenia posypać bułką tartą.