bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kurki i polędwiczki w azjatyckim małżeńs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurki zimą z chińskim aromatem

Kurki i polędwiczki w azjatyckim małżeńs Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurki i polędwiczki w azjatyckim małżeńs

 

  • /2 kg polędwiczek wieprzowych
  • 200g mrożonych kurek (w sezonie świeżych)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
  • ząbek czosnku
  • czerwona cebula
  • szczypta soli
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurki i polędwiczki w azjatyckim małżeńs
Grzyby rozmrażamy, osuszamy, czyścimy. Mieszamy razem sos sojowy, ocet ryżowy i cukier na jednolitą marynatę. Polędwiczki pokrojone w plastry zalewamy tą marynatą i odstawiamy na godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Do woka wlewamy oba oleje i rozgrzewamy. Dodajemy imbir i czosnek, podsmażamy minutę szybko mieszając. Następnie do woka dodajemy mięso wraz z marynatą. Smażymy razem 2 min, aż mięso się przyrumieni, dodajemy cebulę oraz grzyby. Smażymy razem ok. 5 min. Na koniec doprawiamy solą i olejem sezamowym. Na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem.
Kurki i polędwiczki w azjatyckim małżeńs
Poledwiczki wieprzowe z kurkami w marynacie azjatyckiej

Tagi:

sosy kurki grzyby