Sposób przygotowania:
Kuropatwy na sposób hiszpański
Kuropatwy sprawić, opłukać, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz pieprzem, posmarować masłem. Na piersiach położyć po plasterku słoniny, mocno obwiązać nitką, resztę stopionego masła wlać do brytfanny. Kuropatwy ułożyć piersią do góry, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st i piec 30 minut często polewając wytwarzającym się sosem. W tym czasie w małej ilości wody ugotować czosnek i cienko obraną, pokrojoną na kawałki skórkę z pomarańczy. Odcedzić i przetrzeć przez gęste sito. Z kuropatwy zdjąć słoninę, dopiec drób następne 15 minut od czasu do czasu polewając tłuszczem i trzymać w cieple. Sos który się wytopł podczas pieczenia odtłuścić, dolać bulion z drobiu, wygotować nieco i połączyć z przecierem pomidorowym oraz puree z czosnku i skórek pomarańczy, dolać sok pomarańczowy. Przyprawić pieprzem i solą. Kuropatwy polać sosem i podawać.