Sposób przygotowania:
Kurzęcy zawijas nadziany szpinakiem
Piersi z kurczaka oczyścić,opłukać,naciąć tak aby powstała w nich kieszonka. Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem tak aby powstał duży płat mięsa.Następnie natrzeć piersi z kurczaka solą i pieprzem,odstawić na bok. Masło rozpuścić na patelni,wrzucić zmrożony szpinak,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu ok. 15 min. tak aby odparować wodę i aby szpinak był miękki.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na płaty mięsa nałożyć szpinak w takiej ilości (ok. dwóch łyżek) aby mięso dało się swobodnie zrolować.Gotowe zawijasy spiąć wykałaczką,ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folia aluminiową,dodać 2-3 łyżki masła i szczelnie przykryć folią tak aby mięso było całkowicie zakryte. Zapiekać przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Zawijasy świetnie smakują polane sosem śmietanowym z bukietem sałat w sosie winegret.Można też wyłożyć na zawijasy resztę szpinaku który przygotowywaliśmy na nadzienie.
Sarenka
Pyza
msewka
Ja niestety też, a to ponoć bardzo zdrowe.Ale danie jak najbardziej w porządku.