agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

kusiciel z doliny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kusiciel z doliny nie jednego juz zwabił........

kusiciel z doliny

Składniki:

kusiciel z doliny

 

 

Sposób przygotowania:

kusiciel z doliny
z polędwicy wieprzowej, z cielęciny, peklowanej polędwicy wołowej kroimy kawałki mięsa po ok. 2 dag sztuka. Cebulę rozbieramy na płatki. Boczek kroimy na równe kawałki, kiełbasę w plasterki. Kiełbasę podsmażamy z czosnkiem na smalcu. Grzyby czyścimy, kroimy w jednakowe kawałki i odsączamy. Przygotowane produkty w w następującej kolejności nabijamy na szpadę: grzyby- boczek- cebula-wieprzowina- kiełbasa- słonina- cebula- wołowina- kiełbasa- grzyby. Solimy, pieprzymy i kładziemy do aluminiowej foli. Zalewamy pozostałym od smażenia tłuszczem z kiełbasy i zawijamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Potrawka: na drobno boczku pokrojonym szklimy pokrojoną cebulę dodając paprykę i pomidory. Posypujemy do smaku czerwoną papryką, na dużym ogniu szybko zarumieniamy. Ziemniaki w talarkach podsmażone układamy na talerzu i na nie kładziemy wyjęte mięso z folii. Zalewamy sosem.