Sposób przygotowania:
Kuskus z soją w stylu orientalnym
Ziarno soi wypłukać, namoczyć na 12 godzin w dużej ilości zimnej wody, odcedzić. Ponownie wlać dużo zimnej wody i gotować do miękkości mniej więcej przez 2 godziny, dolewając wodę, jeśli się wygotuje. Odcedzić, ostudzić. Łodygi selera oczyścić z grubych włókien, pokroić w cienkie plasterki. Marchew, czosnek i cebulę obrać. Marchew utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, cebule posiekać jak najdrobniej, czosnek zmiażdżyć. W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać marchew i wymieszać, dusić na małym ogniu przez 10 minut. Wrzucić kawałek cynamonu i kmin, smażyć 3 minuty, stale mieszając. Wlać pomidory razem z przecierem. Dodać cukier i ugotowaną soję, gotować na małym ogniu 20-25 minut. Sos posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Kuskus ugotować wg przepisu na opakowaniu, gorącą kaszkę wymieszać dokładnie widelcem, aż stanie się puszysta, przełożyć do salaterki, polać gorącym sosem. Przed podaniem posypać posiekaną natką kolendry.