Sposób przygotowania:
Kutia wigilijna
Pszenicę zalać wodą, opłukać, wodę zlać i wlać ponownie, około 2.5 - 3 litrów. Garnek postawić na małym ogniu i gotować do miękkości pszenicy. Pszenica, którą kupiłam, ugotowała się dość szybko.
Rodzynki ciemne oraz jasne zalać wrzątkiem, po 5 minutach opłukać i odcedzić. Przelać jeszcze raz zimna wodą, przepłukać, odcedzić.
Gdy pszenica będzie miękka, dodać puszkę masy makowej, orzechy włoskie, rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Ja lubię, gdy kutia jest dosyć lejąca, wiec nie odlewam wody. Gotować wszystko razem przez około 20 minut na bardzo małym ogniu, uważając, by kutia się nie przypaliła. Potem doprawić do smaku miodem (ilość według uznania, u mnie około 3 sporych łyżek ).
Z tego przepisu kutii wyjdzie dosyć dużo, zazwyczaj przekładam do słoików, zagotowuje i mamy kutie jeszcze na Nowy Rok.
Rodzynki ciemne oraz jasne zalać wrzątkiem, po 5 minutach opłukać i odcedzić. Przelać jeszcze raz zimna wodą, przepłukać, odcedzić.
Gdy pszenica będzie miękka, dodać puszkę masy makowej, orzechy włoskie, rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Ja lubię, gdy kutia jest dosyć lejąca, wiec nie odlewam wody. Gotować wszystko razem przez około 20 minut na bardzo małym ogniu, uważając, by kutia się nie przypaliła. Potem doprawić do smaku miodem (ilość według uznania, u mnie około 3 sporych łyżek ).
Z tego przepisu kutii wyjdzie dosyć dużo, zazwyczaj przekładam do słoików, zagotowuje i mamy kutie jeszcze na Nowy Rok.
Habibi & Cats
U nas do tradycyjnej kutii nie dodaję się skórki pomarańczowej, za to dużo orzechów laskowych, migdały, rodzynki, suszone śliwki, morele, żurawinę, daktyle i figi. Dodajemy też pokrojoną tabliczkę czekolady i dużo miodu.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2