mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kwaśna zupa z kiszeniaków i marchwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyrazista w smaku, kwaśna, lekko pikantna zupa z kiszonych ogórków, której słodkości nadaje marchewka:)

Kwaśna zupa z kiszeniaków i marchwi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwaśna zupa z kiszeniaków i marchwi

 

  • 1l słoik kiszonych ogórków
  • ½ dużej cebuli
  • 1 duża marchew
  • 1l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • oregano
  • 1 łyżeczka kremu z suszonych pomidorów
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kwaśna zupa z kiszeniaków i marchwi
Kiszone ogórki wyjmuję ze słoika, płuczę i ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach do miski. Cebulę obieram i drobno siekam. Marchewkę myję, obieram, płuczę i kroję w kosteczkę. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję posiekaną cebulkę i smażę chwilę aż lekko się zarumieni. Dodaję wtedy starte kiszone ogórki i duszę ok. 5-8 minut. Podduszone ogórki z cebulką przekładam do garnka i wlewam gorący bulion oraz pokrojoną marchewkę. Gotuję na niewielkim ogniu ok. 35 minut pod przykryciem. Doprawiam do smaku pieprzem, oregano, krem z suszonych pomidorów oraz papryką ostrą i słodką. Pod koniec gotowania zupę posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję.
Kwaśna zupa z kiszeniaków i marchwi
Kiszone ogórki ścieram na tarce na dużych oczkach
Kwaśna zupa z kiszeniaków i marchwi
Na patelni roztapiam masło, podsmażam cebulkę
Kwaśna zupa z kiszeniaków i marchwi
Dodaję do cebulki starte ogórki i duszę całość
Kwaśna zupa z kiszeniaków i marchwi
Zupę nalewam na talerze i podaję od razu

Tagi:

marchewka