Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kwaśny bigos

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

bardzo smaczny bigos .

Kwaśny bigos

Składniki:

Kwaśny bigos

 

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 30 dag kiełbasy,
  • 20 dag wędliny np szynka,
  • 2 cebule,
  • Przyprawa do bigosu,
  • pieprz,
  • Sól,
  • margaryna,
  • przecier pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Kwaśny bigos
kapuste odciskamy i siekamy, gotujemy do miekkosci (jesli jest bardzo kwasna to mzna w trakcie gotowania zmienic wode). Cebule kroimy w kostke i smazymy na margarynie do miekkosci, dodajemy pokrojona w kostke cebulke i wedline (ja kupuje tzw ścinki, które są dużo tansze, a rownie świerze). Podsmazoną kielbase z cebulą dodajemy do kapusty. doprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy. Najlepiej bigos smakuje na drugi lub 3 dzien od przygotowania, dlatego na przyjecie warto robic wczesniej. Doskonale tez sie przetrzymuje mrożony bigos.