Sposób przygotowania:
Kwaśny kapusniak na boczku
Do garnka z wodą wkładamy kapustę kiszoną , ja jej wcześniej nie płukałam tylko lekko pokroiłam .Dodajemy liść laurowy i kilka kulek pieprzu .Gotujemy ok 20 min . Dodajemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce duze oczka marchewkę . Dodajemy plaster wędzonego boczku i kostki rosołowe ok 2 szt .Gotujemy do miękkości ziemniaków.Tym czasem na patelni na 1/2 łyżeczki maśle podsmażamy resztę pokrojonego boczku z pokrojoną kiełbasą .Dodajemy pieprz mielony do smaku i paprykę słodką ok 1-2 łyzeczki .Mieszamy i dodajemy do kapuśniaka Na patelnie wlewamy trochę wywaru ,mieszamy i wlewamy do kapuśniaka aby wszystkie zapachy i smaku trafiły do garnka z kapuśniakiem .Gotujemy ok 10 min . Robimy zasmażkę 1 stopnia .Na maśle podsmażamy mąkę podlewamy wywarem z zupy mieszamy i wlewamy do kapuśniaka zagotowujemy .Dodajemy pokrojona natkę pietruszki i doprawiamy przyprawą w płynie do smaku .Podajemy z świezym chlebem