julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Łakotki z nadzieniem jogurtowo-wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łakotki czyli wyśmienite kruche ciasteczka z cukrem i nadzieniem jogurtowo-wiśniowym. Polecam :)

Łakotki z nadzieniem jogurtowo-wiśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łakotki z nadzieniem jogurtowo-wiśniowym

 

  • Łakotki:
  • 250 g mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 żółtko + 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 3/8 szklanki cukru pudru lub cukru
  • 1/2 opak. proszku do pieczenia
  • 1/2 opak. cukru waniliowego
  • Nadzienie:
  • dżem wiśniowy (ja dałam dżem z całymi wiśniami dlatego ta nazwa)
  • 1 i 1/2 jogurtu naturalnego gęstego + szczypta cukru
  • + margaryna lub masło do wysmarowania blachy
  • + bułka tarta do posypania blachy
  • + cukier do posypania łakotek

Sposób przygotowania:

Łakotki z nadzieniem jogurtowo-wiśniowym
Na początek do miski wsypujemy mąkę, wrzucamy margarynę i zagniatamy. Następnie wsypujemy cukier puder lub cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Od 1 jajka oddzielamy białko a żółtko wrzucamy do miski. Całe jajko i śmietanę wrzucamy do tej samej miski i zagniatamy. Zagniecione ciasto wyrabiamy i formujemy kulę. Kulę przekrajamy na pół i wałkujemy. Jogurt naturalny gęsty wrzucamy do miski, wsypujemy szczyptę cukru i mieszamy. Z wałkowanego ciasta wycinamy paski, nakładamy na każdy z nich płaską łyżeczkę dżemu i jogurtu - zwijamy w kształt taki jak na zdjęciu (ja nazwałam to zwinięcie ,,pakieciki``). Blachę smarujemy margaryną lub masłem i posypujemy bułką tartą. Z boków ciasteczek odkrajamy kółeczka. Na tak przygotowaną blachę kładziemy ,,pakieciki`` - łakotki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 30-45 minut. Podczas pieczenia - po 5 minutach pieczenia posypujemy ,,pakieciki`` cukrem i dalej pieczemy. Smacznego :)
Łakotki z nadzieniem jogurtowo-wiśniowym
Mąkę wsypujemy do miski, wrzucamy margarynę i zagniatamy.
Łakotki z nadzieniem jogurtowo-wiśniowym
Gdy wszystkie składniki na łakotki zagnieciemy, wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.
Łakotki z nadzieniem jogurtowo-wiśniowym
Jogurt naturalny gęsty wrzucamy do miski i wsypujemy szczyptę cukru i mieszamy.
Łakotki z nadzieniem jogurtowo-wiśniowym
Tak wyglądają ciasteczka odwrócone na drugą stronę (możecie się tym wzorcować jak je zwinąć).

Tagi:

jajko tarta jajka