gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 818]

Langosze z czarnuszką i sosem czosnkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Langosze z dodatkiem czarnuszki podane z sosem czosnkowym i oliwkami. Langosze można podawać z różnymi dodatkami.

Langosze z czarnuszką i sosem czosnkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Langosze z czarnuszką i sosem czosnkowym

 

Sos

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka oregano.

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Langosze z czarnuszką i sosem czosnkowym
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z odrobiną cukru i odstawiamy na chwilę aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy drożdże i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki około 10 sztuk. Robimy kuleczki i rozpłaszczamy na około 1 cm placki.

Na patelnie wlewamy olej około 5-6 cm. Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoto.

Sos; Majonez mieszamy ze śmietaną. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Oliwki kroimy na połówki.

Langosze polewamy sosem i układamy oliwki. Smacznego ;)  
Langosze z czarnuszką i sosem czosnkowym
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Langosze z czarnuszką i sosem czosnkowym
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem.

Tagi:

placki langosz