Langoszowe paluchy nadziewane

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przekąska, kolacja, a zawinięte w folię i zamrożone nawet na grilowe party.Można zamrozić na bardzo długo.

Langoszowe paluchy nadziewane

Składniki:

Langoszowe paluchy nadziewane

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę;
  • 0,8 kg mąki (stosuję pół na pół z kukurydzianą);
  • 250 ml mleka;
  • 3 dag drożdży;
  • 10 ml oleju;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 łyżeczka soli.
  • Nadzienie:
  • 10-15 szt cienkich kiełbasek(frankfurterki, kabanosy, ewentualnie dowolne parówki)*);
  • 20 ml musztardy;
  • 30 ml koncentratu pomidorowego;
  • 10 ml sosu sojowego(lub 5 ml maggi +10 ml wody lub octu winnego);
  • ½ łyżeczki kardamonu mielonego.
  • Do smażenia:
  • 1 l oleju do smażenia (zużycie ok 150-200ml).

 

  • ) patrz https://gotujmy.pl/pasta-chili,przepisy,35337.html lub ¼ łyżeczki chili mielonego dobrze namoczonego w 10 ml octu winnego

Sposób przygotowania:

Langoszowe paluchy nadziewane
Ciasto: Z podanych składników wyrób ciasto tak jak drożdżowe i pozostaw do wyrośnięcia.

Nadzienie: Kiełbaski podziel wzdłuż na 2, jeśli są dłuższe przekkrój na ok 10cm kawałki; ser w słupki tej samej długości i zbliżonej do kiełbasek grubości.

Sos: Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i dobrze wystudź.

Wykonanie:  Z ciasta formuj, na posypanej lekko mąką desce, prostokątne placki grubości ok. 1 cm (wym.długosc kiełbaski x szerokość , dodając po 2 cm, pędzelkiem namoczonym w wodzie posmaruj całość widocznej powierzchni (ułatwi to dobre sklejenie) ulóż słupek kiełbasy i sera, ściśle(!) sklej i formuj paluch przez lekkie potoczenie na desce. W szerokim (min 26 cm) rondlu rozgrzej olej, wkładaj paluchy (jednorazowo by zajęły połowę średnicy naczynia), smaż( na średnim ogniu), na złoty kolor. Podczas smażenia patykiem bambusowym możesz przebić na wylot palucha, zapobiegnie to w pewnym stopniu pękaniu ciasta. Serwuj na gorąco, z sosem w miseczce.

Smacznego.Uwaga, pierwszą porcję paluchów (można 1 szt tylko), zrobić grubszą, po to aby sprawdzić czy ciasto nie rozklei się lub nie pęknie podczas smażenia. Nie powinno to nastąpić ale ... gdy robisz pierwszy raz to lepiej sprawdzić.

Tagi:

ciasto sosy