Sposób przygotowania:
Langoszowe paluchy nadziewane
Ciasto: Z podanych składników wyrób ciasto tak jak drożdżowe i pozostaw do wyrośnięcia.
Nadzienie: Kiełbaski podziel wzdłuż na 2, jeśli są dłuższe przekkrój na ok 10cm kawałki; ser w słupki tej samej długości i zbliżonej do kiełbasek grubości.
Sos: Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i dobrze wystudź.
Wykonanie: Z ciasta formuj, na posypanej lekko mąką desce, prostokątne placki grubości ok. 1 cm (wym.długosc kiełbaski x szerokość , dodając po 2 cm, pędzelkiem namoczonym w wodzie posmaruj całość widocznej powierzchni (ułatwi to dobre sklejenie) ulóż słupek kiełbasy i sera, ściśle(!) sklej i formuj paluch przez lekkie potoczenie na desce. W szerokim (min 26 cm) rondlu rozgrzej olej, wkładaj paluchy (jednorazowo by zajęły połowę średnicy naczynia), smaż( na średnim ogniu), na złoty kolor. Podczas smażenia patykiem bambusowym możesz przebić na wylot palucha, zapobiegnie to w pewnym stopniu pękaniu ciasta. Serwuj na gorąco, z sosem w miseczce.
Smacznego.Uwaga, pierwszą porcję paluchów (można 1 szt tylko), zrobić grubszą, po to aby sprawdzić czy ciasto nie rozklei się lub nie pęknie podczas smażenia. Nie powinno to nastąpić ale ... gdy robisz pierwszy raz to lepiej sprawdzić.
Nadzienie: Kiełbaski podziel wzdłuż na 2, jeśli są dłuższe przekkrój na ok 10cm kawałki; ser w słupki tej samej długości i zbliżonej do kiełbasek grubości.
Sos: Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i dobrze wystudź.
Wykonanie: Z ciasta formuj, na posypanej lekko mąką desce, prostokątne placki grubości ok. 1 cm (wym.długosc kiełbaski x szerokość , dodając po 2 cm, pędzelkiem namoczonym w wodzie posmaruj całość widocznej powierzchni (ułatwi to dobre sklejenie) ulóż słupek kiełbasy i sera, ściśle(!) sklej i formuj paluch przez lekkie potoczenie na desce. W szerokim (min 26 cm) rondlu rozgrzej olej, wkładaj paluchy (jednorazowo by zajęły połowę średnicy naczynia), smaż( na średnim ogniu), na złoty kolor. Podczas smażenia patykiem bambusowym możesz przebić na wylot palucha, zapobiegnie to w pewnym stopniu pękaniu ciasta. Serwuj na gorąco, z sosem w miseczce.
Smacznego.Uwaga, pierwszą porcję paluchów (można 1 szt tylko), zrobić grubszą, po to aby sprawdzić czy ciasto nie rozklei się lub nie pęknie podczas smażenia. Nie powinno to nastąpić ale ... gdy robisz pierwszy raz to lepiej sprawdzić.
Natala1210
Kazik45
Parę tygodni temu z zakamarkow zamra zarki wyciągnąłem trzy takie paluchy, sprzed 7-8 miesięcy Po mikrofalowej obrónce nie zjadłem nawet kawalka, Wiedźmy podzieliły je między siebie. Rzekomo jakby świeżo zrobione. Wierzyć im tylko mogę, no bo inaczej dałyby spróbować chociaż:(
Jedyne wyjście to zrobić znów ...
misia53
Jak żyją dotej pory to znaczy ,że było strawne hihi...
msewka
misia53
Nooo, ale to Twój przepis i mogę się mylić za co z góry przepraszam.
Kazik45
Misiu, jeslibym napisał :łyżka oleju to ktoś spytałby czy głęboka starego typu, czy taka nowsza z nowych zestawów etc, etc. tak samo ze szklanką: sa 175 ml(!) 200(!) i 250 ml ...znow padło by pytanie: o jakiej pojemnosci szklankę, bo ja mam taką o poj ...etc.etc.
Nie widzę problemu mieć w kuchni kieliszeczek miarowy . Są takie przy wielu lekach, a i można takowe kupić nawet chyba w aptekach.Jak również można jedną z łysek zmiarkować i wiadomo !0 ml to ta łyżka, 15 to 1+poł lub inna głębsza. ;)
Pozdrawiam
misia53
Kaziku, gospodynie kiedyś zresztą i dziś pieką na szklanki i na łyżki i jest dobrze a czepiać się można ...... nie o to chodzi .Dalej nie wiem czy to ma być ta szklanka mleka czyli 250 ml czy jak napisałeś 0,25ml ?
Kazik45
Przepraszam dopiero "ZAJARZYŁEM" faktycznie błąd moj .
Oczywiście 250ml czyli pełna szklanka o pojemnosci 250 ml, czyli 1/4 litra.
Gdybyś pisząc w pierwszym pościwe wskazała od razu mój błąd/pomyłkę dawno byloby poprawione.
Co do miar gospodyń , ... nie komentuję już tego.
Jeśli uważasz, że nasze przepisy zamieszczane tutaj są dla "starych " gospodyń, a nie dla również dla "młodych" gospodyń i początkujących kuchmistrzów domowych, stosuj miary jakie uważasz za stosowne.
misia53
Ja uważam tylko to ,że Ty zawsze wszystko rozdmuchujesz i z igły zrobisz widły.i nie daj Bóg wdać się z Tobą w dyskusję .Wszystko wyjaśnione i już proszę nic nie dopowiadaj.
Kazik45
Bogusia