Sposób przygotowania:
Lasagne
Prodiż lub formę w której będziesz robić lazanie wysmaruj masłem. SOS CZERWONY: na petelnie wrzuć startą na średnich oczach marchew i pietruche.Wlej ok 3-4 łyżki oleju i smaż mieszając 20 min. Następnie dodaj cebulę i razm smaż do zeszkleniai lekkiego podsmażenia cebulki. Dodaj mięso mielone, pieprz,sól. Dokładnie połącz. Smaż do podsmażenia mielonego i na koniec dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy. Jak dodasz czosnek i koncentrat to dobrze połącz, podsmaż ok 5 min a następnie przykryj pokrywką i wyłącz gas. SOS BIAŁY: do garnka dodaj i rozpuść masło, dodaj mąkę a jak się to złączy w jedną całość dolewaj stopniowo mleko i cały czas mieszaj aby nie było grudek ( prace możesz sobie ułatwić używając miksera). Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatułową. ( biały sos jest dosyć gęsty ). Na dno wysmarowanego prodiża/formy nalewamy ok 1/2 chochelki białego sosu, układamy płatki makaronowe => nakładamy sos czerwony => trzemy żółty ser => biały sos 1 chchla=>płatki makaronu ( jak pierwsza warstwa była pionowo, druga jest poziomo)=>sos czerwony=>ser żółty=>biały sos=>płatki=>ser żółty=>biały sos całość. Sosem oblewamy całość lazani, tak aby płatki makaronowe były zakryte. Przykrywamy i pieczemy ok 30 min ( aż makaron będzie miękki ) Piekarnik grzanie dół/góra na ok 180*c na 30 min ( do miękkości makaronu) Lazania smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno. Smacznego
paulka104