Sposób przygotowania:
Lasagne po bolońsku
Cebulę obrać, posiekać, smażyć z mięsem 7 minut na rozgrzanym oleju, mieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy i listek laurowy. Sos gotować kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem, papryką i cukrem. Listek laurowy usunąć. Marchewkę obrać, cukinię oczyścić i umyć. warzywa pokroić w kosteczkę.
SOS BESZAMELOWY:
Masło rozgrzać w rondlu, dusić na nim marchewkę z cukinią 3 minuty na małym ogniu. Oprószyć mąką, zasmażyć. Podlać rosołem, mlekiem i śmietaną, gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Trochę sosu beszamelowego przelać na spód żaroodpornej formy 30*25 cm, przykryć 6 płatami lasagne. Posmarować je połową masy mięsnej i polać porcją sosu beszamelowego. Całość przykryć pozostałymi płatami lasagne, polać resztą sosu beszamelowego. Posypać starty żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut w temp. 200 stop. C. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
SOS BESZAMELOWY:
Masło rozgrzać w rondlu, dusić na nim marchewkę z cukinią 3 minuty na małym ogniu. Oprószyć mąką, zasmażyć. Podlać rosołem, mlekiem i śmietaną, gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Trochę sosu beszamelowego przelać na spód żaroodpornej formy 30*25 cm, przykryć 6 płatami lasagne. Posmarować je połową masy mięsnej i polać porcją sosu beszamelowego. Całość przykryć pozostałymi płatami lasagne, polać resztą sosu beszamelowego. Posypać starty żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut w temp. 200 stop. C. Gotowe danie posypać natką pietruszki.