jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Lasagne po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

lasagne po bolońsku danie na obiad na każdą porę roku

Lasagne po bolońsku

Składniki:

Lasagne po bolońsku

 

  • 2 cebule
  • 85 dag mielonego miesa
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka pomidorów w zalewie bez skórki 850 ml
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • słodka papryka
  • cukier
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 5 dag masła
  • 4 dag mąki
  • 1/4 litra mleka
  • 1/4 litra rosołu instant
  • 25 dag kremówki
  • 18 płatków lasagne
  • 15 dag żółtego sera goudy
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Lasagne po bolońsku
Cebulę obrać, posiekać, smażyć z mięsem 7 minut na rozgrzanym oleju, mieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy i listek laurowy. Sos gotować kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem, papryką i cukrem. Listek laurowy usunąć. Marchewkę obrać, cukinię oczyścić i umyć. warzywa pokroić w kosteczkę.
SOS BESZAMELOWY:
Masło rozgrzać w rondlu, dusić na nim marchewkę z cukinią 3 minuty na małym ogniu. Oprószyć mąką, zasmażyć. Podlać rosołem, mlekiem i śmietaną, gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Trochę sosu beszamelowego przelać na spód żaroodpornej formy 30*25 cm, przykryć 6 płatami lasagne. Posmarować je połową masy mięsnej i polać porcją sosu beszamelowego. Całość przykryć pozostałymi płatami lasagne, polać resztą sosu beszamelowego. Posypać starty żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut w temp. 200 stop. C. Gotowe danie posypać natką pietruszki.