lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Lasagne wg lenian

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne danie kuchni włoskiej w naszej wersji

Lasagne wg lenian

Składniki:

Lasagne wg lenian

 

  • 600 g mięsa mielonego
  • 15 płatów lasagne
  • 30 dag brokułów
  • 200 g pieczarek
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 100 g żółtego sera (najlepiej parmezan)
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 mała pepperonii
  • 1 l soku pomidorowego
  • liście bazylii, łyżka curry
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier

 

 

  • sos beszamelowy:

 

Sposób przygotowania:

Lasagne wg lenian
Warzywa umyć i obrać, marchewkę pokroić w kostkę, seler naciowy w plasterki. Brokuł podzielić na różyczki, pieczarki pokroić w plasterki a papryki w paski. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i usmażyć mięso mielone, gdy się zrumieni wyłożyć na talerzyk. Obrać czosnek i cebulę. Do patelni dolać pozostałą oliwę na której podsmażyć posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać marchewkę z selerem naciowym. Dodać pepperoni. Stopniowo dodawać po kolei brokuł, paprykę i pieczarki chwilę przesmażyć na końcu dołożyć przygotowane wcześniej mięso. Wlać sok pomidorowy, dusić na małym ogniu około 15 minut. Przygotować sos beszamelowy, z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, ciągle mieszając rozprowadzić ją z zimnym mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu cięgle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do podgotowanego farszu dolać śmietanę i pokrojone liście bazylii, doprawić do smaku. Naczynie prostokątne do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć suchymi płatami makaronu (5 szt.), pokruszyć gdyby się nie mieściły, przykryć farszem, polać beszamelem, posypać startym serem i powtórzyć raz jeszcze tą czynność. Na wierzchu ułożyć pozostały makaron, dokładnie pokryć beszamelem, polać pozostałą końcówką sosu z farszu, posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika na około 45 minut w temperaturze 200'C.